De ce sa alegi un produs din piele?

Posted on

produse din pielePentru cei care sunt fascinati de bunurile din piele vom face o introspectiva a acestui material minunat. Pielea este un material creat prin tabacirea pieilor si a blanurilor de animale, in principal, provenita de la vaci. Pielea este un material foarte important de imbracaminte, iar celelalte utilizari ale ei nu fac exceptie. Impreuna cu lemnul, ea a format bazele tehnologiei antice. Pielea cu blana atasata este denumita scurt blana, iar pielea unui animal supusa unei serii de procese pentru a fi transformata intr-un material maleabil si rezistent, este numita in mod obisnuit piele.

Pielea tabacita vegetal este prelucrata cu tannin si alte ingrediente gasite in materiile vegetale, scoarta de copac si alte surse asemanatoare. Este maleabila si de culoare maro, cu o nuanta exacta, in functie de amestecul de chimicale si de culoarea carnii. Ea nu este stabila in apa, tinde sa se decoloreze, iar daca este lasata la inmuiat si apoi uscata, se va stramta si va deveni rigida. In apa calda se va stramta drastic si se va plasticiza, devenind rigida si fragila in final.

Pielea tabacita cu alaun este procesata cu saruri de aluminiu amestecate cu o varietate de adaosuri si surse de proteine, cum ar fi faina, galbenus de ou, etc. Nuante foarte deschise de piele pot fi obtinute prin acest proces, dar materialul final nu va fi la fel de maleabil ca pielea tabacita vegetal. Pielea netabacita este obtinuta prin fragmentarea delicata a pieii, cufundarea in lamaie si intinderea ei in timp sa se usuce. La fel ca la tabacirea cu alaun, pielea netabacita nu este tehnic vorbind “piele”, dar de obicei intra in ansamblu cu celelalte forme. Pielea netabacita este mai rigida si mai mai fragila decat celalalte si se utilizeaza mai ales in constructia tobelor, unde nu are nevoie sa fie foarte flexibila: este de asemenea folosita pentru confectionarea jucariilor pentru caini. Pielea fiarta este o piele de animal ce a fost intarita prin introducerea ei in apa fiarta, ceara incalzita sau alte substante similare. Din punct de vedere istoric, ea a fost folosita ca armura datorita duritatii sale si greutatii mici, dar a fost de asemenea utilizata pentru impachetarea cartilor.

Pielea tabacita cu crom, inventata in 1858, este prelucrata cu sulfat de crom si alte saruri de crom. Este mult mai elastica si pliabila decat pielea tabacita cu vegetale si nu se decoloreaza si nu isi pierde nuanta atat de drastic in apa. Mai multe culori esoterice sunt posibile folosind tabacirea cu crom. Pieile tabacite cu creier sunt in mod exceptional absorbitoare de apa. Sunt obtinute print-un proces intensiv care utilizeaza uleiuri de emulsie ca cele din creier de animal, tip neindustrializat inca. Sunt cunoscute pentru flexibilitatea lor exceptionala si abilitatea lor de a fi spalate. Pielea, in special cea tabacita vegetal, poate fi unsa pentru a inbunatatii rezistenta sa la apa. Aceste uleiuri naturale raman in piele permitand pieii sa fie expusa la spalari repetate. Ungerea fregventa a pieii cu ulei de nurca sau alte materiale similare, ofera suplete si ii creste durata de viata. In general pielea comercializata are trei forme:

– Pielea din fibra 100% obtinuta din cele mai fine materiale brute – piei de animale foarte curate care nu au fost slefuite pentru a le indeparta imperfectiunile. Parul este inlaturat. Fibra ramane in stadiul ei natural ce ii permite o buna rezistenta, si de asemenea, durabilitate. Ea prezinta si o buna aerisire ce denota un mai mare confort. Suprafata din piele de fibra se poate purta mult mai usor decat alte tipuri, dezvoltand o infatisare naturala ce va deveni mult mai frumoasa de-a lungul timpului. Cea mai rafinata mobila si incaltaminte sunt confectionate din aceasta forma de piele. – Pielea din fibra corectata este scamosata pe o parte si fina pe cealalta. Partea fina este cea de pe care parul si fibrele naturale au fost inlaturate. Este o piele din materiale neprelucrate de calitate inferioara datorita faptului ca fibrele naturale au fost inlocuite cu unele artificiale. In general, este foarte mult vopsita pentru a acoperii procesele la care a fost supusa. – Pielea de caprioara este un material obtinut prin despicarea interioara a pieii fiind scamosata pe ambele parti. Este mai putin durabila decat pielea din fibra corectata si mult mai ieftina deoarece multe parti din piele de caprioara pot fi despicate dintr-o singura bucata de o anumita grosime, pe cand doar o singura bucata de piele de fibra corectata poate fi obtinuta in urma unui asemenea proces. Desi fibra 100% este cea mai cautata, manufacturierii folosec o serie de tehnici pentru ca pielea de caprioara sa imprumute aspectul acesteia. De exemplu, intr-un proces, se adauga lipici pe o parte a pieii de caprioara ce se preseaza cu ajutorul unor role; in final va rezulta un material mult mai subtire ce va semana in aparenta cu fibra. Latigo este una din denumirile de comert pentru acest produs. Pielea de miel sau cerb este folosita pentru a concepe o piele moale pentru confectionarea imbracamintei scumpe. Pielea de cangur se utilizeaza pentru produse care necesita o anumita duritate, dar in acelasi timp si flexibilitate, asa cum sunt manusile de motocicleta. Ea este preferata de motociclisti in special pentru ca are o greutate mult mai mica si o rezistenta abraziva mai mare in comparatie cu pielea de vaca. Pielea obtinuta din piei mai exotice este considerata a fi foarte frumoasa, motiv pentru care anumiti serpi si crocodili au fost vanati pana la exterminare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s